Thursday, January 12, 2012

Directia Sanitara Veterinara trage linie

Sanatatea publica si sanatatea animala au fost principalele directii de actiune ale Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau (DSVSA). Numarul amenzilor pe cele doua domenii in 2011 a fost 204. Anul trecut, inspectorii sanitar-veterinari au urmarit sa imbunatateasca calitat... ea controalelor efectuate in unitatile de prelucrare, procesare, depozitare si comercializare a produselor alimentare. In plus, acestia au actualizat baza de date privind identificarea animalelor si au efectuat controale si in domeniul asistentei sanitar-veterinare. Actiuni s-au facut si pe respectarea normelor de biosecuritate la nivelul fermelor sau prevenirea infectarii cu virusul gripal suin. "In anul 2011, la nivelul DSVSA, prin controalele efectuate s-au aplicat 204 sanctiuni in valoare de 153.520 lei, sanctiuni care au fost in special pentru nerespectarea conditiilor de igiena, etichetare si raionare necorespunzatoare, comercializarea de produse in spatii neinregistrate, nerespectarea cerintelor de depozitare, produse expirate si deficiente in domeniul bunastarii animalelor in special comercializarea animalelor fara documente sanitar-veterinare", a explicat dr. Vlad Gheorghita, purtator de cuvant al DSVSA Bacau. Inspectorii au aplicat nu doar amenzi, ci si 162 de avertismente. Tone de carne confiscate In 2011, inspectorii sanitar-veterinari au implementat si masurile privind pesta porcina clasica astfel incat la finele anului trecut tara noastra a beneficiat de ridicarea restrictiilor privind schimburile intracomunitare cu carne de porc. Tot in cadrul actiunilor de control s-au identificat cazurile de trichineloza si a fost confiscata carnea contaminata. "Au fost eliminate din circuitul alimentar un porc cu trichineloza, cinci mistreti cu trichineloza si circa 700 de tone de carne, produse alimentare si subproduse. Acestea au fost ridicate in cadrul controalelor din cele patru abatoare si circa 4.200 de unitati alimentare cu profiluri diverse din judetul Bacau", a mai spus dr. Gheorghita Vlad. Judetul Bacau are la inceput de 2012, 26 de unitati de industrie alimentara pentru schimburi intracomunitare. O realizare deosebita a anului trecut este modernizarea fabricii de conserve din Bacau, unitate care are pentru toata productia de conserve contracte pentru schimburi intracomunitare. In ceea ce priveste calitatea laptei materie prima, procentul de lapte conform cu cerintele europene este de 100 la suta. In anul 2011 au fost inregistrate un numar de 650 de unitati de comercializare a alimentelor. Obiective pentru 2012 - cresterea exigentei in exercitarea controlului cu privire la legalitatea actelor administrative; - modernizarea institutiei; - gestiunea eficienta a resurselor proprii; - informarea crescatorilor de animale, transportatorilor si prelucratorilor cu privire la necesitatea identificarii si inregistrarii in vederea asigurarii trasabilitatii produselor de origine animala.

No comments:

Post a Comment